Practoraat Interactieve Technologie: successen, overdracht en nieuwe uitdagingen
06 juni 2023

Erdinç Saçan, practor bij het Practoraat Interactieve Technologie (PIT) van ROC Tilburg, draagt per 1 september zijn taken over aan Geert Jan van Ouwendorp. Erdinç gaat zich binnen Fontys Hogescholen focussen op AI (Artificial Intelligence) én hij gaat aan de slag bij twee lectoraten.

De afgelopen drie jaar heeft Erdinç als practor met PIT veel vooruitgang geboekt. Hij heeft PIT regionaal en landelijk op de kaart gezet. Door zijn inzet is PIT bekend bij mbo, hbo en wo. Erdinç heeft PIT een gezicht gegeven.

Docent-onderzoekers

Een belangrijk onderdeel van Erdinç’s werk als practor is het begeleiden en coachen van een groep docent-onderzoekers. Hij heeft hen geïnspireerd en gemotiveerd. Erdinç: “Na drie jaar staat het Practoraat als een huis. 20 docent-onderzoekers en 23 stagiairs zijn volop bezig met experimenteren, bouwen en kennis delen om interactieve technologie een plek te geven in het onderwijs. Daar ben ik enorm trots op.”

Samenwerking

Erdinç heeft ervoor gezorgd dat er een groeiende samenwerking is ontstaan tussen de docent-onderzoekers van PIT en externe partijen. Deze samenwerking heeft geleid tot een breder perspectief en heeft de uitwisseling van kennis en ervaring bevorderd. Zo is Yuverta mbo bij het practoraat aangesloten en werkt PIT op nationaal niveau samen met Npuls om het onderwijs te vernieuwen met interactieve technologie

Als gevolg van Erdinç’s succes en expertise nodigen externe partijen hem steeds vaker uit om te spreken over het practoraat als best practice en over hoe PIT georganiseerd is. Dit zorgt voor een effectieve verspreiding van kennis en draagt bij aan de groei van het practoraat.

Interactieve technologie binnen het mbo

Met de komst van de nieuwe practor Geert Jan gaat PIT zich de komende jaren meer richten op onderzoek naar hoe interactieve technologie een rol kan spelen bij de motivatie van mbo’ers.  Dit is meteen zijn nieuwe uitdaging.

Op dit moment is Geert Jan docent-onderzoeker bij Fontys ICT. Zijn specialisatie is  interactieve gebruikerservaringen én hij neemt deel aan een onderzoek naar de realisatie van een ‘empatisch gebouw’. Dat is een gebouw dat zonder actieve inbreng van de gebruiker reageert op wensen en behoeftes van bewoners.

Positieve impact

Binnen het practoraat wil Geert Jan zich inzetten voor de positieve impact van technologie. “ Ik geloof sterk dat technologie niet in plaats van, maar naast de mens moet staan. Het is mijn visie dat een gezonde combinatie van technologie en mensheid kan leiden tot een betere wereld, waarbij gebruikersonderzoek belangrijk is om de menselijke natuur en behoeftes te waarborgen.

Over het Practoraat Interactieve Technologie

Het Practoraat Interactieve Technologie (PIT) is een belangrijk onderdeel van ROC Tilburg. Binnen PIT draait alles om interactieve technologie en hoe hiermee het onderwijs te verbeteren. Docent-onderzoekers, stagiairs en bedrijven werken samen om de toekomst van technologie binnen het onderwijs vorm te geven.

Meer informatie: Wim van der Maas, programmamanager MindLabs voor Onderwijsgroep Tilburg, 06 4619944, wvdmaas@onderwijsgroeptilburg.nl

Terug