Studenten Autotechniek gaan Landrover elektrificeren
15 maart 2021

Op dinsdag 9 maart jl. heeft de School voor Orde en Veiligheid van ROC Tilburg de sleutels van een 34 jaar oude Landrover Defender overhandigd aan zusteropleiding Autotechniek. De auto werd tot voor kort door Orde en Veiligheid gebruikt als PR-middel en voor het vervoer van militair materiaal. Nu gaat Autotechniek het voertuig elektrificeren. Zo is de Landrover gedurende twee jaar een mooi up-to-date leermiddel voor de studenten en daarna kan het voertuig als maatschappelijk bewust paradepaardje weer de weg op.

Van vervuiler naar voorbeeld
Hoewel de studenten van de opleiding Autotechniek al kunnen sleutelen aan auto’s met diverse aandrijftechnieken, zoals elektrisch en hybride, is dit de eerste keer dat een diesel voertuig omgebouwd gaat worden naar een elektrisch voertuig. Hans van de Sande, directeur School voor Autotechniek: “We zijn de eerste ROC die een Landrover Defender gaat elektrificeren. Vanwege de eenvoudige techniek leent deze auto zich hier uitstekend voor. Er zit nog niets in dat computergestuurd is.” Dat is wel anders als hij over twee jaar klaar is, want dan wordt er niet alleen aan gesleuteld, maar ook aan gemeten, bijvoorbeeld om storingen in de aandrijfmotor op te sporen. Dit leren studenten Autotechniek tegenwoordig al op school en hierdoor sluit de opleiding goed aan op arbeidsmarkt, want bijna ieder automerk heeft inmiddels wel een elektrisch model. Hans van de Sande: “We moeten constant bezig zijn met de nieuwste technieken en duurzaamheid. Het kan goed dat we over twee jaar op zoek gaan naar een voertuig op waterstof.”

Samenwerking scholen en bedrijfsleven
Een mooie bijkomstigheid is dat met dit project de samenwerking met andere scholen binnen ROC Tilburg wordt opgezocht. Hans van de Sande: “Bij het opknappen van de carrosserie kunnen we studenten van Luchtvaarttechniek betrekken. De metalen platen zijn namelijk aan elkaar geklonken met klinknagels, een verbindingstechniek die ze daar leren. En het chassis kan worden aangepakt door de opleiding Metaaltechniek.” Samen met de School voor Orde en Veiligheid, die de auto dus heeft geschonken, wordt hier een mooie samenwerking mogelijk gemaakt tussen vier scholen van ROC Tilburg. Maar ook het bedrijfsleven wordt erbij betrokken. Zo wordt samen met gespecialiseerde bedrijven in de regio onderzocht hoe de auto elektrisch kan worden gemaakt.

Excellent klas
Hoewel de Landrover al bij de garage van de opleiding Autotechniek geparkeerd staat, start het ombouwproject pas volgend schooljaar. Momenteel wordt het onderwijsprogramma geschreven en het traject in gang gezet voor het opstarten van een excellentieprogramma. Hans van de Sande: “Daarvoor willen we studenten van alle niveaus werven, dus van niveau 2, 3 en 4. En door de jaren heen, dus van de eerste, tweede en derde klas. Op deze manier kan iedere student uitblinken op zijn of haar eigen niveau. Met zo’n gemêleerde excellentie groep lopen we als school echt op de troepen vooruit. Op deze manier simuleer je de werkelijkheid, in samenwerking met diverse praktijkniveaus en leeftijden kun je van elkaar leren.”

Terug