Samenwerking ROC Tilburg en ForwArt
30 april 2021
Vorige week zijn acht studenten van de School voor Mode van ROC Tilburg gestart met een stage bij ForwArt, een bijzonder initiatief voor jongeren in Tilburg Noord. Gedurende de komende 2,5 jaar zullen er steeds acht studenten van de School voor Mode middels een stage meewerken aan het project ‘Second Skin’. In de ontwerpstudio aan het Verdiplein 8 komen wekelijks de studenten en betrokken jongeren samen onder begeleiding van een ROC-docent en een medewerker van Fashion Clash, die het Second Skin project ontwikkelt en coördineert. De studenten nemen de dromen van de jongeren als uitgangspunt bij het ontwerpen en maken van duurzame, gerecyclede kleding. Deze kleding, die ze op het lijf geschreven is, wordt door de jongeren zelf geshowd op een jaarlijks fashion festival.

Second Skin
Second Skin is een multidisciplinair participatieproject rondom mode, waarbij het vormgeven en uitdrukken van identiteit en persoonlijke verhalen van jongeren uit Tilburg Noord centraal staat. Mode (in de breedste zin van het woord) wordt ingezet als een middel voor het creëren van ontmoetingen en verbindingen die kunnen bijdragen aan empowerment en persoonlijke ontwikkeling. In het bijzonder is er focus op verkenning en uitdrukking van identiteit, welzijn, maatwerk en materiaalbewerking, duurzaamheid en diverse vaardigheden gekoppeld aan modevormgeving.

ForwArt
ForwArt is een project van drie jaar (juli 2020 tot en met juni 2023) dat met hulp van o.a. een Europese UIA-subsidie en de inzet van veel betrokkenen in Tilburg Noord wordt gerealiseerd. Elf culturele en maatschappelijke partners werken met de jongeren in Noord aan duurzame verandering en verbetering. Kunst, cultuur, talentontwikkeling en nieuwe culturele voorzieningen bouwen staan centraal. ForwArt sluit aan bij de grote gebiedsontwikkelingen in Tilburg (PACT).
Terug