Minister Van Engelshoven op bezoek
28 september 2021

Maandag 27 september was minister Van Engelshoven op bezoek bij de School voor Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Metaaltechniek van ROC Tilburg. De minister volgde een les LOB, kreeg van studenten info over het talentenpaspoort, sprak met twee praktijkbegeleiders van stagebedrijf Hoppenbrouwers en bezocht praktijklokalen. Minister Van Engelshoven was onder de indruk van alles wat ze gezien en gehoord heeft. Wat haar daar opviel? “Dat studenten in kleine groepen werken aan zeer geavanceerde apparatuur.” En daar zijn wij dan weer enorm trots op. 

Rondleiding praktijklokalen

Directeur Cees van Gerwen verzorgde de rondleiding. “De apparatuur die in onze lokalen staat, doen niet onder voor die in de bedrijven. Bedrijven en studenten weten dat ook. We krijgen hier studenten vanuit de regio en van ver daarbuiten.” De School is mede daardoor van 800 studenten een paar jaar geleden, gegroeid naar meer dan 1100 studenten nu. En wie denkt dat werken in de techniek betekent dat je vuile handen krijgt, heeft het mis. Bij deze school gaat het om programmering, robotisering en het bouwen van productielijnen.

Hoppenbrouwers

Twee praktijkbegeleiders van stagebedrijf Hoppenbrouwers, Toon Jansen en Suzan de Jong, vertelde hoe belangrijk de School voor Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Metaaltechniek voor dit bedrijf is. Zeker nu er zo’n groot tekort is aan arbeidskrachten in de techniek. Toon en Suzan begeleiden niet alleen stagiaires. Zij geven ook gastlessen op scholen, ontvangen leerlingen en studenten in hun bedrijf, gaan op projectbezoek, doen mee aan bedrijvendagen. Toon geeft 1 avond per week les in de praktijkschool van Hoppenbrouwers waar hij BBL’ers helpt met moeilijke vragen en problemen uit de praktijk.

LOB en het talentenpaspoort

De minister volgde een les LOB bij docent Kirsten Cuppen. Daarna kwam het talentenpaspoort, waar Kirsten aan meegewerkt heeft, aan bod. Dave, Wilko en Thomas, drie studenten uit haar klas, gaven de minister een inkijkje in hun eigen digitale talentenpaspoort. Dave: “Je kunt al je kwaliteiten benoemen in dit paspoort, je kunt er projecten inzetten waar je aan gewerkt hebt, allerlei zaken waar je trots op bent. Met tekst, foto’s en filmpjes.​​​​​​​” 

“Jullie hebben superpresentaties neergezet,” aldus de minister. “Dit paspoort nodigt uit om over jezelf na te denken. Ik ben onder de indruk. Van dit paspoort en van alles wat ik hier vandaag gezien en gehoord heb.”

Terug