Corona update – 3 november 2021
03 november 2021

Het aantal coronabesmettingen is de laatste weken weer flink toegenomen. Daardoor ontstaat opnieuw een behoorlijke druk op de zorg. Om het aantal besmettingen af te remmen en de zorg te ontlasten heeft het kabinet tot aanvullende maatregelen besloten. Ook werd opnieuw benadrukt dat ons eigen gedrag cruciaal blijft om corona de baas te worden.

Wat zijn ook alweer de basismaatregelen?

·      Blijf thuis bij klachten en laat je testen, ook als je al gevaccineerd bent.
·      Was of reinig veelvuldig je handen.
·      Nies of hoest in je elleboog.
·      Ventileer regelmatig de ruimte.
·      Geef elkaar de ruimte.

 In het algemeen gaan deze aanvullende maatregelen op 6 november in:

 • De coronapas wordt op meer plekken verplicht. Zo wordt het coronabewijs vanaf zaterdag, naast de horeca en bepaalde evenementen en cultuurlocaties, ook verplicht voor doorstroomlocaties zoals musea, sportscholen en zwembaden. Ook moet de QR-code worden getoond op het buitenterras en bij sportwedstrijden.
 • Het dragen van een mondkapje, nu nog alleen verplicht in het openbaar vervoer en op vliegvelden, wordt verplicht in publiek toegankelijke binnenruimten zoals winkels, bibliotheken en gemeentehuizen. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Ook het dragen van een mondkapje op perrons en stations en in hogescholen, universiteiten en mbo-scholen tijdens het verplaatsen door het gebouw wordt dan verplicht. Daarnaast moeten mensen met een contactberoep, zoals kappers, weer een mondkapje dragen. Het dragen van een mondkapje geldt niet op plekken waar een coronapas verplicht is.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt. Indien mogelijk werken medewerkers de helft van hun werkweek thuis.
 • Waar mogelijk wordt 1,5 meter afstand gehouden.

Per 6 november betekent dat voor onze organisatie het volgende:

 • Voor studenten, leerlingen en medewerkers in het mbo en vo gaat geen coronatoegangsbewijs gelden.
 • Voor de gehele organisatie, met uitzondering van het vo (Campus 013, Schakelcollege, Reeshofcollege), geldt dat vanaf 6 november mondkapjes in de verkeersruimtes en aula verplicht zijn. Voor Vavo geldt wel een mondkapjesplicht. De mondkapjesplicht geldt ook voor (praktijklessen van) opleidingen voor contactberoepen wanneer het brancheprotocol daarom vraagt.
 • Er wordt geen verplichte 1,5 meterregel ingevoerd in het onderwijs, maar we geven elkaar wel zoveel mogelijk de ruimte.
 • In vergaderruimtes mag niet met meer dan het maximale aantal personen op basis van 1,5 meter afstand bij elkaar worden gekomen. Het spreekt daarmee voor zich dat grotere overleggen of online of in hybride vorm plaatsvinden. Houd bij reeds ingeplande overleggen en het inplannen van een overleg rekening met het maximale aantal dat in de vergaderruimte is toegestaan.     
 • Open dagen en inloopavonden kunnen vooralsnog als gepland doorgang vinden. Wel dragen de bezoekers een mondkapje.
 • Als dat mogelijk is werken medewerkers de helft van hun werkweek thuis. Dat zal met name aan de orde zijn voor onze collega’s van de ondersteunende diensten (afdelingen). Het onderwijs gaat door en mag daar zo min mogelijk hinder van ondervinden.
 • Studenten en medewerkers gaan door met zelftesten: gratis testen blijven voorlopig beschikbaar via de portal.

Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde en veilige werk- en leeromgeving. Naar onze studenten maar ook naar elkaar hebben wij een voorbeeldfunctie. Het is dan ook aan ons allen om ons sterk te maken voor de naleving van de regels. Het kan natuurlijk voorkomen dat een collega of student zijn mondkapje vergeet of onbewust te weinig afstand houdt, wijs hem of daar dan op. Alleen samen worden wij corona de baas.

Zodat dit op tijd gereed is, starten onze facilitaire collega’s al op 3 november met het plaatsen van stickers voor het dragen van mondkapjes. Pas vanaf maandag 8 november wordt hierop toegezien. In principe heeft iedereen vanaf maandag 8 november weer zelf een mondkapje bij zich. Ben je die vergeten of heb je er geen dan kun je deze verkrijgen bij de Balie.

​​​​​​​​​​​​​Op 12 november kijkt het kabinet hoe het gaat en of er meer maatregelen nodig zijn. Als dat zo is dan worden jullie er natuurlijk weer over geïnformeerd wat dat voor ons betekent.  

Terug